Jaké nádobí je pro mne ideální volbou při přípravě zdravého a chutného jídla?

 

Rozhovor o vaření s oblíbenou moderátorkou, modelkou a maminkou Romanou Jákl Vítovou.

Vaši rodiče a Vy sama už mnoho let vaříte v nádobí Zepter. Vzpomínáte si na to, kdy a při jaké příležitosti jste poprvé ochutnala jídlo uvařené v nádobí naší společnosti?

Moje maminka vaří v nádobí Zepter už hodně dlouho, asi šestnáct let. Rodiče se pro koupi nádobí z kolekce Masterpiece rozhodli v polovině devadesátých let hlavně kvůli tomu, že chtěli začít vařit zdravě a ušetřit také energii a tím pádem i peníze. Samozřejmě na začátku si museli chvíli zvykat na trochu odlišný způsob vaření, tedy naučit se vystihnout tu správnou teplotu, při které je možné začít vařit, aby zbytečně nepálili elektřinu, a po určité době intenzitu ohřevu zmírnit nebo úplně vypnout a nechat jídlo dojít. Ještě dnes si živě vzpomínám, jak máma s tátou společně sledovali šipku termokontrolu, až se dostane do zeleného pole (smích…).

Jaké nádobí z kolekce Zepter Masterpiece vlastníte?

Mám jednu střední pánev, pak také královskou pánev, které se říká „Chaloupka“, dvoulitrovou nádobu a sadu parních košíčků na přípravu zeleniny v páře (zrovna včera jsem v nich dělala čočkový salát a s vařenou čočkou je to nesrovnatelné). Nejčastěji pak asi využívám střední pánev k přípravě masa.

Hlavním důvodem pro nákup nádobí Zepter byla v mém případě potřeba zdravého vaření a také dlouholetá pozitivní zkušenost mých rodičů. Nejaktuálněji mám v plánu pořídit si kompletní integrovaný systém (tzv. „varný sloupec“ – pozn. red.), což je skvělá věc, protože v něm můžete uvařit na jedné plotýnce až tři jídla najednou.

Jak rychle jste se naučila vařit na „Zepter způsob“?

Díky praktické ukázce vaření, kterou společnost Zepter standardně nabízí všem svým zákazníkům, jsem se naučila vařit na „Zepter způsob“ velmi rychle. Navíc ukázka je spojená s ochutnávkou uvařených jídel, takže se jedná o velmi příjemnou záležitost.

Stále je mnoho lidí přesvědčeno, že vařit s minimem tuku a bez soli nelze. Nejedná se jen o zažitou pověru?

Samozřejmě z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že vařit s minimem tuku a bez soli opravdu lze a že takto připravená jídla jsou nejen zdravá, ale i velmi chutná. Ano, je to zažitá pověra nebo ještě lépe řečeno, je to nesmysl. Jako maminka dvou malých dětí – 3,5leté Sofinky a 10měsíční Elinky – svým dcerám denně připravuji zeleninu v páře a bez soli a navíc si s nimi na ní i pochutnám. Takto uvařená brokolice, mrkev nebo květáček jsou nejen snadněji stravitelné, ale obsahují téměř stejné množství vitaminů a dalších cenných látek jako čerstvá zelenina.

Jaké jídlo patří k Vašim nejoblíbenějším?

Musím upřímně přiznat, že to je kachna na kari, tedy typické jídlo thajské kuchyně, která díky tomu, že využívá kromě úžasného koření i kokosové mléko, nepatří zrovna mezi nejméně kalorické. Ale ať už uvařím jídlo na „Zepter způsob“ nebo zvolím něco z thajské kuchyně, můj manžel si vždy pochutná a nikdy mě nezapomene pochválit (smích…). Sám také velmi dobře vaří, a proto mě jeho pochvala těší o to více. Navíc to od něj odkoukala 3,5letá Sofinka, která mi po každém jídle společně s ním říká: Maminko, ty jsi to tak úžasně uvařila. Možná mě ale manžel tak hodně chválí proto, aby nemusel vařit on (smích…).

Jaký je Váš názor na zdravou výživu?

O zdravou výživu jsem se začala zajímat, až když mi bylo asi devatenáct let a přestěhovala jsem se do Prahy. Začala jsem sledovat nutriční hodnoty u potravin, oblíbila jsem si rýži, kterou jsem do té doby moc nemusela, a samozřejmě pravidelné návštěvy fitness studia se staly součástí mého denního programu. V poslední době se ale víc věnuju spíše pilates, józe nebo jízdě na kole. Láká mě i lukostřelba, tak snad si na ni brzy nějaký čas vyšetřím. V jídle mám ale hlavně tu výhodu, že můj metabolismus je už od dětství velmi rychlý, takže si nemusím moc hlídat, kolik a co sním.

Doporučila byste výrobky Zepter i ostatním?

Určitě. Dnes existuje mnoho civilizačních nemocí, na jejichž vzniku se do velké míry podílí nevhodné stravování, a proto jim lze zdravým jídlem buď zcela předejít, nebo je alespoň částečně zmírnit. Nezanedbatelné jsou v dnešní době i další benefity, které vaření v Zepter nádobí přináší, a to je například úspora energie – a tím i peněz, což je v současnosti velmi aktuální – nebo času, který musíte strávit v kuchyni při přípravě jídla.

One thought on “Jaké nádobí je pro mne ideální volbou při přípravě zdravého a chutného jídla?

Napsat komentář: Karin Nováková Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *