Čočková polévka na indický způsob

Lednový recept vám dnes připravila vítězka naší soutěže Zepter Chef 2018. Spolu s Denisou, která je také autorkou blogu Deník z domácí kuchyně, se ponoříme do chutí a vůní indické kuchyně. Pro Denisu je leden a začátek nového roku spojený s luštěninami, které nám mají přinést štěstí a nějaké ty „zlaťáky“ do našich domovů. Denisin recept na čočkovou polévku na indický způsob si samozřejmě můžete připravit nejen v lednu, ale kdykoli budete chtít a mít na polévku chuť.

Tato velmi chutná čočková polévka na indický způsob, která perfektně zasytí, není složitá na přípravu a většinu surovin najdete doma ve spíži. Recept si jistě oblíbíte nejen pro svou jednoduchost a výtečnou chuť, ale také pro svou vyváženost. Navíc si obohatíte svůj jídelníček o super zdravou nízkokalorickou polévku. Červenou čočku řadíme mezi superpotraviny zejména pro její obsah bílkovin, vitamínů a také minerálů. Čočkovou polévku připravíme v nádobě Zepter Z-1620 a rozmixujeme multifunkčním mixérem MixSy.

Čočková polévka na indický způsob

 

Proč zařadit červenou čočku do jídelníčku?

Důvodů proč zařadit červenou čočku do jídelníčku je hned několik. Její příprava je rychlá a snadná a navíc se nemusí před vařením namáčet. Nenadýmá jako klasická čočka a je důležitým zdrojem bílkovin, minerálů a vitamínů. Obsahuje vlákninu a má nízký glykemický index. Je vhodná pro těhotné, kojící matky i pro děti. 

 

Jaké suroviny jsou potřebné pro přípravu čočkové polévky na indický způsob?

– 130 g červené čočky

– 1 střední cibule

– 3 menší mrkve

– 3 stroužky česneku

– koření 

  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 lžičky kurkumy (nebo 1 lžička kurkumy a 1 lžička kari)
  • 1/2 lžičky Harrisa koření (lze vypustit nebo nahradit chilli)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu (perfektně se hodí k luštěninám)
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • hrst hladkolisté petržele
  • 1 chilli paprička

– 1 balení loupaných pokrájených rajčat (při výběru dbát na složení, nekupovat méně než 98 %, nebo si můžete vlastní rajčátka spařit a oloupat)

– voda 250 ml (podle potřeby doplňte)

– 1 plechovka kvalitního kokosového mléka či krému (opět pravidlo čím více % tím lépe)

– šťáva ze ¼ limetky

 

Jaký je postup při přípravě čočkové polévky? 

1. Nejdříve si opečte do zlatova cibulku, poté přidejte pokrájenou mrkev a čenek na plátky a nechte chvilku macerovat.

2. Poté přidejte koření a chilli papričku pokrájenou na malé kousky a nechte půl minutky opéct, aby se koření krásně rozvonělo.

3. Přidejte loupaná rajčata a nechte minutku spojit.

4. Přidejte červenou čočku a podlejte vodou (tentokrát není potřeba vývar, jelikož použijeme kokosové mléko).

5. Vařte cca 10 až 15 minut – červená čočka nepotřebuje vařit příliš dlouho.

6. Přidejte kokosové mléko a nechte minutku provařit, ochuťte limetkovou šťávou.

7. Poté polévku částečně rozmixujte– můžete i zcela, ale v této polévce by měly zůstat přiznané suroviny.

8. Na konec přidejte pokrájené čerstvé bylinky a ještě malinko pokrájené chilli papričky.

9. Podávat lze mnoha způsoby, i s nočkem z kokosového krému, ale nejvhodnější je plátek limetky, čerstvé bylinky a naklíčené mungo fazolky.

 

Přejeme dobrou chuť!

Čočková polévka připravená v nádobí Zepter

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *