Sezóna chřestu je v plném proudu a tak pro vás připravila food bloggerka Denisa (Deník z domácí kuchyně) jednoduchý recept na skvělou chřestovou krémovou polévku. Pojďme na to.
Chřest je bohatý na vitamíny, minerály, vápník a jiné prospěšné látky. Je významným zdrojem kyseliny listové, která je nezbytná pro růst a dělení buněk. Chřest se také používá k pročištění organismu. Povzbuzuje činnost ledvin a vylučování vody. Působí blahodárně při problémech s ledvinovými kameny, posiluje imunitu a látkovou výměnu. Chřest je vynikající do salátů nebo jen tak zlehka opečený na pánvi jako příloha například ke steaku.
Jakou nádobu použít?
Chřestovou polévku připravte v Zepter nádobě Z-2030. Tato nádoba je vyrobena z prvotřídní oceli 316L, která umožňuje vařit bez přidaného tuku a vody. Ocel neuvolňuje do připravovaných pokrmů žádné škodliviny a zachovává výživné látky a plné chutě použitých surovin.
Jaké suroviny potřebujete?
– chřest (2 balení pro 4 osoby)
– 2 ks šalotky
– zeleninový vývar
– 2 menší brambory
– 2 stroužky česneku
– sůl, pepř
– čerstvé bylinky
– 7% smetana
– ztracené vejce na ozdobu
Jaký je postup?
– Opět velice jednoduchý.
– Orestujte na jemno pokrájenou šalotku. Stačí ji nechat jen lehce zesklovatět.
– Přidejte chřest pokrájený na kousky (zbavený dřevnatého konce) a také krátce orestujte.
– Přidejte sůl, pepř, česnek a pokrájené brambory na kostičky. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte do změknutí.
– Poté rozmixujte polévku mixérem mixSy, přidejte smetanu a znovu promixujte.
– Posypte čerstvými bylinkami.
– Pro rozvinutí chutě přidejte zastřené vejce.
– Pro jeho přípravu ohřejte vodu těsně pod bod varu a přidejte 1-2 lžíce octa.
– Poté vytvořte lžící vír a vlijte do něj vejce. Nechte vařit 4 minuty.
Přejeme dobrou chuť!