Hovězí na víně

 

Únor je stále podle kalendáře zimní měsíc, i když současné teploty ohlašují spíše blížící se jaro. Přesto bychom měli ještě svůj organismus zahřát a dopřát mu vyživující pokrm, aby toto počasí náš organismus, vyčerpaný po zimě, ustál co nejlépe. Naše food bloggerka Denisa pro vás připravila vynikající recept hovězího na víně.

Hovězí na červeném víně, připravené podle Denisy, je velmi dobré a také velice jednoduché na přípravu. Příprava je sice malinko časově náročnější, proto si vyhraďte na vaření alespoň 1,5 hodinky. A co nám ještě řekla Denisa o receptu? „Jsem si jistá, že pokud se pustíte do této zdravé verze klasické omáčky, jistě si pochutnáte a drahá polovička bude okouzlena vaším originálním nápadem.“

Tak to určitě vyzkoušejte!

Suroviny na přípravu hovězího na víně

 

Jaké suroviny jsou potřebné pro přípravu hovězího na víně?

–  800 g hovězího masa

– 4 menší mrkve nebo 2 větší

– 2 cibule nebo 4 – 5 ks šalotky

– 6 ks žampiónů

– 4 stroužky česneku

– 3 lžíce passaty (lze nahradit i loupanými rajčaty)

– 2 dcl červeného vína

– zeleninový vývar

– 2 bobkové listy

– Nové koření, 2 bobkové listy, pepř

– čerstvé bylinky (hladkolistá petržel nebo tymián)

– brambory (pro přípravu pyré s čerstvými bylinkami)

 

Jak postupujeme při přípravě hovězího na víně?

1. Čerstvé maso musí mít pokojovou teplotu a tak je potřeba ho nejméně 2 hodiny před vařením vyndat z lednice.

2. Omyté a osušené maso pokrájejte zhruba na kostky 5 cm.

3. Nejdříve si orestujte mrkev a šalotku do zlatova. Pro vaření použijte nádobu Z-1620.

4. Po orestování vyjměte zeleninu z hrnce a maso zatáhněte v hrnci (naprosto bez oleje). Po zatáhnutí se maso samo krásně odlepí ode dna.

5. Než se maso opeče ze všech stran, svažte bylinky do jednoho svazku, aby se snáze vyndaly z hrnce.

6. Po orestování vyndejte maso z hrnce a do výpeku nalijte víno, přidejte česnek a bobkový list,  rajčata či passatu. Nechte chvilku provařit spolu s kořením. Jakmile se odpaří alkohol z vína, můžete do omáčky přidat maso a zeleninu.

7. Maso můžete maso i dusit – je to dlouhý proces a pro zjednodušení je lepší použít tlakovou poklici Syncro-Clik, která celý proces zrychlí.

8. Po zhruba 50 minutách vyndejte maso z hrnce, bylinky a koření a zbytek rozmixujte do hladka mixérem mixSy. Pokud chcete mít omáčku opravdu hladkou, propasírujte jí přes síto a popřípadě dochuťte.

9. Podávejte s bramborovým pyré. Doplňte opečenou karotkou a žampiony, které stačí pouze pokrájet a opéct na pánvi zcela bez oleje a koření. Zachovají si tak svou přirozenou chuť.

Přejeme dobou chuť!

Hovězí na červeném víně

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *