Recept na štědrovečerní večeři

Tradice ryby na štědrovečerní večeři je v naší kultuře hluboce zakořeněna. Pro ty, kteří tuto tradici chtějí dodržet, ale nejsou fanoušky kapra, jsme připravili vynikající variantu grilovaného lososa. Jako přílohu jsme vybrali brambory a guacamole. Jednoduché recepty na chutné pokrmy jsme pro naši Vánoční nabídku vytvořili za pomoci nádobí Zepter Masterpiece.

Grilovaného lososa můžete podávat jako hlavní jídlo o štědrovečerní večeři. Brambory s mangoldem a guacamole se uplatňují jako dokonalé přílohy, zatímco zimní listová zelenina se sušenou klikvou a ořechy dodávají hostině svěžest. Celé toto vánoční menu jsme připravili bez přidání vody, oleje nebo jiných tuků – a vy to můžete udělat také tak.

Díky mistrovskému designu a použití nejlepší nerezavějící oceli 316-L při výrobě nádobí Zepter Masterpiece můžeme suroviny tepelně upravovat bez obav o to, že se na nádobu přichytí a že ji znečistí. Vařte brambory bez vody a grilujte ryby bez oleje – zachovají si tak nejvíce živin. Po dokončení tepelné úpravy je můžete pokapat olivovým olejem nebo jinou chuťovou přísadou – dodáte jim tak další chuť a uchováte je neporušené.

Sváteční hodování může začít!

 

Štědrovečerní večeře s lososem, bramborami a zeleninou

Jaké suroviny jsou potřebné pro přípravu štědrovečerní večeře plné chutí a vůní?

SUROVINY

Na filet z lososa

  • 1 celý filet z lososa (zhruba 1 kg)
  • 1 limetka
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička medu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky najemno nasekané petrželky
  • 1 lžička najemno nasekaného kopru
  • pepř
  • 50 – 70 ml olivového oleje
  • několik snítek kopru

Na mangold a brambory

  • 3 – 4 svazky mangoldu
  • 1 kg brambor
  • 1 cibule
  • šťáva z půlky citrónu
  • pepř
  • olivový olej
Salát z brambor a mangoldu je odlehčenou variantou klasického bramborového salátu

Na guacamole

  • 1 malá cibule
  • 1 chilli paprička
  • 1 avokádo
  • šťáva z půlky citrónu
  • pepř
  • olivový olej
Guacamole se skvěle hodí k servírovanému lososu

Na salát

  • 300 g směsi salátových listů
  • 1 hrst sušené klikvy (můžete nahradit brusinkami)
  • hrst ořechů
  • 1 jablko
  • pepř
  • 1 zarovnaná lžička hořčice
  • šťáva z půlky citrónu
  • olivový olej

Jaký je postup při přípravě štědrovečerní večeře?

PŘÍPRAVA

Losos

  • Vykostěte filet z lososa, je-li to potřebné.
  • Položte filet z lososa do grilovací pánve Zepter Masterpiece Z-V3025Z a položte na něj několik koleček z limetky a snítku kopru.
  • Pánev přiklopte a zahřívejte 20 minut při 90 °C.
  • Mezitím smíchejte v malé misce najemno nasekanou petrželku, kopr, česnek hořčici, med, citrónovou šťávu, pepř a olivový olej.
  • Jakmile je losos hotový, přeneste ho na oválný servírovací talíř Zepter Black & White. Odstraňte z něho kolečka limetky a kopr a přelijte ho právě připravenou marinádou.
  • Lososa obložte čerstvými kolečky limety a několika čerstvými snítkami kopru.

Guacamole

  • Suroviny na přípravu guacamole dejte do nádoby mixéru MixSy a nahladko rozmixujte.

Mangold a brambory

  • Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte do mísy se studenou vodou.
  • Nasekejte cibuli a mangold nakrájejte na proužky.
  • Brambory osušte poťukáváním a spolu s cibulí je dejte do nádoby Zepter Masterpiece Z-1620. Indukční ploténku rozehřejte na 90 °C a brambory na ní zahřívejte pod pokličkou zhruba 15 minut.
  • Po 15 minutách hrnec odklopte.
  • Do nádoby Zepter Masterpiece Z-S20 dejte mangold a pak ji postavte na hrnec s bramborami – využijete tak systém Zepter Masterpiece pro vaření v páře.
  • Zvyšte teplotu na 120 °C a suroviny zahřívejte 5 minut, potom indukční ploténku vypněte a soupravu na ní ponechte ještě 5 minut.
  • Brambory a mangold dejte do servírovací mísy Zepter Black and White, promíchejte a ochuťte citrónovou šťávou, pepřem a olivovým olejem.

Salát s klikvou a ořechy

  • V servírovací míse smíchejte listovou zeleninu, plátky jablka, sušenou klikvu a ořechy.
  • Z olivového oleje, citronové šťávy a hořčice připravte dresink a pokapejte jím salát.

Přejeme dobrou chuť!

 

Štědrovečerní večeře s lososem je vynikající rybí variantou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *