Recept na zimní zeleninový salát

Přinášíme vám další recept od naší bloggerky Denisy, která zvítězila v soutěži Zepter Chef 2018. Tentokráte Denisa připravila zimní salát a jak říká: „I v zimě se dá jíst salátek, jen si ho lze připravit s opečenou zeleninou, která vás krásně zahřeje a dodá vitamíny“. Na přípravu salátu dohlížel Jiří Král, šéfkuchař michelinské restaurace Aureole v Praze. Kapustičky jsou právě sezónní záležitostí a proč si na nich nepochutnat v salátu nabitém vitamíny?

 

Zelenina nabitá vitamíny? Růžičková kapusta! 

Růžičková kapusta je vynikající kořenovou zeleninou, která by se měla v zimě na našem stole objevovat co nejvíce. Díky růžičkové kapustě si pokrmy obohatíme o vitamíny C, K, E  a také o vitamíny B1, B2, B6. Kapustičky jsou plné antioxidantů, pomáhají nám udržet si zdraví a jsou nezastupitelnou zeleninou v prevenci nemocí. Kromě kapustiček najdete v salátu i další vitamíny nabitou bombu a to ,,podomácku“ naklíčená mungo semínka.

Klíčení je velice jednoduché, jen je třeba dbát na kvalitu fazolek (bio verze je samozřejmě nejlepší). Nejen, že jsou skvěle křupavé, ale jsou i lahodné. A co vlastně obsahují? Spoustu vlákniny (prospěšná nejen pro trávení, ale také na posílení imunity), bílkoviny, vitamín B, C, K a tolik potřebné železo, kyselinu listovou a mnohé další minerály.

Zkrátka tento salát dodá tělu vše, co v tomto zimním období potřebuje.

Zimní zeleninový salát

Jaké suroviny jsou potřebné pro přípravu zimního salátu?

–  ½ batáty

–  ½ květáku

–  2 čerstvé mrkve

–  1 keřík rajčat (cherry)

–  100 g růžičkové kapusty

–  naklíčené mungo fazolky

 

Zálivka:

–  1 lžíce kvalitní hořčice

–  1 lžíce medu

–  3 lžíce kvalitního olivového oleje (za studena lisovaného)

–  ½ lžička soli

–  ½ lžička pepře

–  ½ lžičky skořice

 

Jaký je postup při přípravě zimního salátu? 

1.  Batátu uvařte v páře, ale neuvařte jí úplně, jinak by se mohla rozpadnout.

2. Poté přidejte květák a krátce povařte, aby byl tak akorát na skus.

3. Na rozpálenou pánev dejte lžíci oleje, pak očištěnou kapustičku (rozkrojenou na půl) a bříšky dolů rozpůlenou mrkev. Opečte, poté otočte a opečte i z druhé strany. Pokud potřebujete – lehce osolte a opepřete.

4. Poté nakrájejte předvařenou batátu na menší kostičky a dejte také péci. Přidejte cherry rajčata a opět opečte. Zakápněte olivovým olejem. Pokud potřebujete –  lehce osolte a opepřete.

5. Zeleninu smíchejte klasickým způsobem v salát a nebo jí podávejte na talíři a vychutnejte si postupně její jednotlivé druhy.

6. Nezapomeňte na zálivku  z výše uvedených surovin.

Přejeme dobrou chuť!

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *