Vynikající vánoční pudink

 

Muškátový oříšek, hřebíček, skořice … to jsou vůně, které nám připomínají, že Vánoce jsou za rohem! Pokud ještě nemáte nápad na vánoční dezert, tak se inspirujte naším vánočním pudinkem, který provoní váš byt Vánoční atmosférou. Pudink můžete ale podávat nejenom na Vánoce! Připravte si ho kdykoli, kdy dostanete vy nebo vaše rodina či přátelé chuť na vynikající pudinkový dezert. Anebo si budete chtít připomenout vůni Vánoc. A navíc si pudink mohou dopřát i vegani!

 

Pudink je vynikajícím dezertem, který završí nejenom sváteční štědrovečerní večeři. Navíc si ho užijí i ti, kteří nekonzumují produkty živočišného původu! Namísto smetany používáme ořechy a vejce nahrazujeme aquafabou. Aquafaba se skládá z vody, ve které byly vařeny luštěniny, jako například cizrna. Díky své schopnosti napodobovat funkční vlastnosti vaječného bílku může být použita jako přímá náhrada vajec u některých dezertů, včetně tohoto! Navíc náš vánoční pudink nevyžaduje pečení! Připravili jsme jej pomocí systému varného sloupce v nádobí Zepter Masterpiece, který umožňuje vařit až ve čtyřech nádobách nad sebou na jednom hořáku, což vám ušetří prostor, čas a energii!

Jaké suroviny potřebujeme k přípravě?

  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g lískových oříšků
  • 50 g mandlí
  • 200 g špaldové mouky
  • sůl
  • 1 jablko
  • šťávu a kůru z 1 pomeranče
  • 3 lžičky aquafaby (nahrazuje bílky ve verzi pro vegany)
  • 80 ml kokosového oleje
  • 2 lžičky kokosového cukru
  • 1 zarovnanou lžičku skořice
  • 1 lžičku prášku na pečení
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého zázvoru

Pro polevu

  • 50 g kešu oříšků
  • 50 g čerstvých datlí
  • 250 ml čisté vody
  • špetka skořice
  • 1 lžíčka Chia semínek
Vánoční pudinkový dezert

Jak postupovat při přípravě?

  • Namočte brusinky a hrozinky do čisté vody (pro zvýraznění chuti můžete použít rum nebo whisky) a nechte 15 minut máčet.
  • Rozmixujte nebo nadrobno pokrájejte jablko a hrubě nasejte ořechy.
  • V mísící misce promíchejte odkapané brusinky a rozinky, nakrájené sušené meruňky, datle, jablko a ořechy.
  • V samostatné misce promíchejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, sůl, všechna koření a kokosový cukr.
  • Přidejte kokosový olej v tekutém stavu, kůru a šťávu z pomeranče a aquafabu do mísící mísy se sušenými ovocem a dobře promíchejte. Po promíchání začněte postupně přidávat mouku namíchanou s ingrediencemi.
  • Nalijte směs do teplovzdorné skleněné misky a volně utěsněte pergamenovým papírem, aby zůstal prostor pro zvednutí pudinku.
  • Do nádoby Zepter Masterpiece Z-2020 nalijte vodu a zapněte indukční desku na 90 °C.
  • Vytvořte systém varného sloupce Zepter Masterware (nádoby jsou postaveny na sobě) a umístěte nádobu s pudinkem do nádoby Zepter Masterpiece Z-S20.
  • Nechte vařit po dobu 2 hodin při teplotě 90 °C.
  • Poté nechte pudink vychladnout. Pudink uchovejte v lednici ve skleněné nádobě VacSy až do podávání.
Příprava vánočního dezertu

Příprava polevy

  • Vložte kešu oříšky do nádoby MixSy, zalijte vroucí vodou a nechte odležet přes noc.
  • Ráno oříšky rozmixujte pomocí mixéru MixSy. Nechte hodinu uležet a pak promíchejte s chia semínky.
  • Pokud je poleva příliš tekutá, přidejte další chia semínka. Je-li příliš hutná, přidejte více vody.

 

Přejeme dobrou chuť!

Vánoční dezert. Vynikající pudink.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *